Tec Sidemount-cursus

sidemount 1

 

Wat is sidemount duiken ?

Sidemount duiken is (in ‘t kort gezegd) ontstaan in de jaren ’70 toen voornamelijk grotduikers een alternatief zochten voor hun bestaande materiaalconfiguraties. Sommige aspecten van het ‘backmounted’ duiken waren te beperkend en onvoldoende veilig om mee te werken in de steeds kleiner wordende passages die ze wilden verkennen in grotten.

Wat?

Bij sidemount duiken wordt je configuratie aangepast van het dragen van 1 of 2 cylinders op je rug naar het dragen van de cylinders aan de zijkant van je lichaam. Uiteraard vereist dit een stevige herziening van je configuratie. Het is echter meer dan een wijziging in materiaal en configuratie: ook je vaardigheden dien je bij te schaven. Uiteindelijk ga je makkelijker, comfortabeler en veiliger kunnen duiken !

Waarom ?

We zoeken de redenen om over te stappen naar sidemount duiken via 3 kernwoorden: flexibiliteit, comfort en veiligheid. Niet dat backmounted duiken ineens niet meer comfortabel of veilig zijn, maar we gaan de flexibiliteit vergroten, het niveau van comfort verhogen en de algemene veiligheid verbeteren.

FLEXIBILITEIT:

Niet in alle vakantie locaties zijn dubbelsets beschikbaar, maar overal kan je enkele flessen vinden (met meestal slechts enkele kraan). Het transport van je flessen naar de duikplaats (evt. een stuk over rotsen/ langs een dijk enz…) gaat makkelijker en veiliger, maar ook van het vulstation in de auto of op de boot. Duikers met mobiliteitsproblemen of lichamelijke handicap zullen hierdoor op de wat moeilijkere duikplaatsen ook te water kunnen. Je verplaatst eerst flessen en evt. lood naar de waterkant en monteert je configuratie in het water. Daarnaast is je set ook “light” om mee te reizen. En bovendien kan je met deze set alle kanten uit, om bvb. ook in meer afgelegen locaties meer technische duiken te gaan doen.

COMFORT:

Enkele redenen van verhoogd comfort vond je al in de vorige alinea: “slepen” met materiaal wordt weer “dragen”. Je beweeglijkheid zal toenemen gezien je niet meer die dikke fles langs je ruggengraat hebt zitten, dit geeft meteen een vrij gevoel, het is bijna vrijduiken. Je hebt je trim en buoyancy veel beter onder controle, in alle posities hang je stabiel. Door de betere stroomlijn heb je minder weerstand en zal je je makkelijker kunnen voortbewegen. Wanneer je meer comfort hebt onder water, zal je veel meer van je duiken kunnen genieten. Het niveau van stress zal verlagen, wat dan weer de veiligheid ten goede komt.

VEILIGHEID:

Inderdaad, een belangrijke manier om je veiligheid te vergroten is je niveau van stress omlaag halen. Als je dat kan doen door het comfort te verhogen, heb je 2 x winst! Bij het backmounted duiken zitten de kritische onderdelen van je materiaal volledig blootgesteld achter je rug, nu zitten de kranen en automaten net onder/achter je oksels.

Dat wil niet alleen zeggen “beter beschermd”, maar ook “beter bereikbaar” bij bvb. een free flow: je kan sneller en makkelijker de betreffende kraan dichtdraaien. Ook naar gasmanagement heb je voordelen door de volledig gescheiden systemen en een betere controle op de gasvoorraad. Een team van sidemount duikers kan veel onafhankelijker samen gaan duiken: de zelfredzaamheid is groter.

 

Wat met mijn materiaal ?

Wing en harnas geconfigureerd voor tec sidemount duiken
4 flessen geconfigureerd voor sidemount (2 hoofdflessen en 2 stage/decoflessen).
Eventueel kunnen ervaren tec duikers meer dan 2 stage/decoflessen gebruiken tijdens duik 1 en 5 volgens afspraak met de instructeur.
Onafhankelijke ontspanners voor elke fles, elk met manometer. De rechter hoofdfles met longhose.

Materiaal kan gehuurd worden bij Divingworld

 

Deelnanmevereisten

Je  moet:

PADI Advanced Open Water
30 gelogde duiken
18 jaar

 

De cursus omvat

2 theoriesessies
2 oefeningen
1 zwembadsessie
4 buitenduiken

 

 

Prijs cursus:  Tec Sidemount

Kostprijs : 395 euro met certificaat en manual.