Sidemount

Sidemount

 

Driedimensionale vrijheid

Sidemount duiken komt oorspronkelijk uit het grotduiken. Omdat je je tanks niet traditioneel op je rug draagt maar ze bevestigt met een speciaal ontworpen harnas langs je lichaam, heb je als duiker een veel platter profiel. Hierdoor kun je verder de grotten in waar ‘backmount’ duikers moeten omkeren. Het systeem geeft bovendien een perfecte balans in het water en veel meer bewegingsvrijheid vanwege een vrije rug. Het is dan ook logisch dat het zijn weg nu ook naar het open water vindt. 

 

Waarom sidemount duiken?

Perfecte balans in elke houding; het maakt niet uit wat je positie is, je blijft controle houden over je ligging. In nauwe grotten is het een vereiste, in het open water een verademing. Zelfs je blikveld wordt vergoot omdat je nooit meer je hoofd tegen je kranen stoot, die zitten comfortabel langs je zij. Verder brengt Sidemount duiken nog een groot aantalen voordelen met zich mee. Zo kun je op een eenvoudige manier dubbele tanks meenemen voor een grotere gasreserve en deze ‘dubbelset’ is overal ter wereld verkrijgbaar: je pakt gewoon twee losse tanks tegelijk mee in plaats van een zware dubbelset. Deze tanks kun je boven water rustig klaar leggen aan de waterkant zodat je zonder iets op je rug het water kan inlopen en pas daar bevestig je beide tanks. 

 

Leer sidemount duiken

Wij geven PADI sidemount open water opleidingen. Het programma bestaat uit een dagdeel theorie en het afstellen van je sidemountsysteem. Aansluitend is er een zwembaddduik en na het voltooien van drie buitenduiken kun je gebrevetteerd sidemountduiker worden. Voor deze opleiding is het aanbevolen om een eigen harnas te gebruiken om zo meer vertrouwd te worden met je eigen materiaal, maar het is geen vereiste. Voor deelname moet je minimaal een advanced brevet en 25 ervaringsduiken hebben. 

 

Prijs cursus: Sidemount

Kostprijs : 245 euro