Kalender + inschrijven

 

Scuba College organiseert voor zijn leden een waaier van activiteiten.

Ben je al lid van onze duikclub en wil je deelnemen aan onze activiteiten? Aarzel dan niet om u in te schijven. 
Hieronder vind u alle toekomstige activiteiten en evenemensen. Kies er eentje uit en klik bovenaan op de inschrijfknop.

Ben je echter (nog) geen lid van onze duikclub en heb je interesse hierin? Stuur dan even een mailtje naar duikclub@scubacollege.be 
Wij zien u graag op onze activiteiten!

Lillé en La Gombe

ClubDuik
 Aanmelding gesloten
 
4
Datum: 27 januari 2019 10:00

 

Scuba College organiseert voor zijn leden een waaier van activiteiten.
Ben je al lid van onze duikclub en wil je deelnemen aan iets? Aarzel niet om dit hieronder aan te geven.  Ben je echter (nog) geen lid  van onze duikclub en heb je interesse hierin? Stuur dan even een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Clubduik 27 januari 2019 – Lillé en La Gombe

Het moet niet altijd zomer zijn om in steengroeves te duiken. Trouwens in de steengroeves is het water zelfs in de zomer aan de frisse kant.

Dus waarom nu eens niet gaan?  Waarschijnlijk is het nu wel minder druk en kunnen we in alle rust genieten van onze eerste duik in 2019. Doe mee en duik de eindejaarsfeesten en de winter van je af. We organiseren die dag 2 duiken, eerst Lillé en nadien La Gombe. 

De ervaring leert immers dat een bezoek aan La Gombe ideaal te combineren is met een morgenduik in de daar niet verafgelegen steengroeve Lillé (Sprimont), waar men tijdens de middag uitstekend kan eten aan democratische prijzen. Beide duikplaatsen liggen nog geen 10 kilometer uit elkaar.

Camionette ook ter plaatse, dus uitleen gerief geen probleem.

Je laat je toch niet afschrikken door het wat frissere water en je hebt interesse om in te schrijven? Dan ben je bij Scuba College aan het goede adres. Graag inschrijven en eveneens vermelden of je voor beide duiken gaat, of enkel voor Lillé of La Gombe.

Afspraak duik Lillé (Sprimont)
om 10 uur ter plaatse

Adres: Rue de Presseux 10  4140 Sprimont
GPS  N 50°30'06"     O 05°38'55

Afspraak duik La Gombe

Adres: Chera de la Gombe  4130 ESNEUX
GPS  N 50°30'31''     O 05°33'57''

Toegang duikplaatsen ter plaatse te betalen.

 

Lillé

Website Lillé   http://www.duiken-in-belgie.com/Duiklokatie.php?id=15

 http://www.duiken-in-belgie.com/images/lokaties/sprimont_plan_large.jpg

Duiken in Lillé is duiken in een surrealistische omgeving van rotsblokken en steile wanden. Onderwater vind je in deze ondergelopen granietgroeve onder meer twee duikersklokken, een Mariabeeld, een buis waar je doorheen kunt zwemmen en een 'kunstwerk' dat gemaakt is van oude verwarmingsbuizen.

Het zicht varieert tussen de vier en acht meter maar kan na een flinke regenbui verslechteren. Het regenwater spoelt namelijk slib langs de bergwanden de groeve.

De groeve is lastig bereikbaar. Na je op de hoger gelegen parkeerplaats omgekleed te hebben, moet je via een pad naar beneden wandelen. Je duikfles kan met een liftje naar beneden gebracht worden zodat je niet hoeft te sjouwen. Ook als je weer naar boven gaat kun je de lift gebruiken voor het vervoer van je duikspullen.

De stek is niet veel groter dan een voetbalveld maar de omgeving is bijzonder fraai. Grote rotsblokken, steile wanden en weelderige begroeiing vormen het decor waarin je hier duikt. Wie eens in een heel andere omgeving wil duiken, is hier op de juiste locatie.

Eenmaal onderwater zullen de vaste bewoners van deze plas je snel opvallen. Je ziet hier onder meer snoeken, steuren, voorns, karpers en koikarpers.

Met een beetje geluk kom je ook Igor of Boris tegen. Deze twee steuren zijn in de loop der jaren de troeteldieren van de steengroeve geworden en de favoriete onderwaterbewoners van menig duiker. Als je Steengroeve Lillé echt wilt beleven moet je ook dit tweetal even ontmoet hebben.

 

La Gombe

Website La Gombe    http://www.duiken-in-belgie.com/Duiklokatie.php?id=14

http://www.duiken-in-belgie.com/images/lokaties/lagombe_plan_large.jpg

De zandsteengroeve La Gombe ligt vlakbij de rivier “De Ourthe”, niet ver van het pittoreske Esneux en wordt gerekend bij de mooiste groeves van België.

Het vliegtuig is misschien wel de bekendste attractie van Steengroeve La Gombe. Deze F 84 van de Belgische Luchtmacht, waarvan trouwens nog steeds exemplaren dienst doen in derdewereldlanden, ligt op een diepte van vijftien meter, met open koepel alsof het klaar staat voor vertrek. Het vliegtuig wordt omkaderd door een aantal levensloze bomen die voor een irreële sfeer zorgen. De schietstoel is uit het vliegtuig verwijderd en ligt een tiental meters voor de neus.

Goede faciliteiten, voldoende veiligheidsvoorzieningen en veel bezienswaardigheden maken dit tot een leuke duikstek. Het onderwaterzicht kan er variëren van 5 tot 15 meter horizontaal, afhankelijk van de regenval.

Vanaf de kant loopt een stenen trap naar een metalen ponton waar je te water kunt gaan. Langs de kant zijn diverse trappen aangebracht zodat je het water ook weer eenvoudig kunt verlaten.

Op de bodem van de steengroeve vind je, behalve het vliegtuig, verder nog een huisje, enkele bootjes, twee grotten en een duikersklok, waar je je hoofd in kunt steken en met elkaar kunt praten. Op twee plaatsen zijn grote plastic buizen geplaatst die de vorm van een L en een S hebben.

Ook staat er een oude graansilo die aan de onder- en bovenzijde toegankelijk is.

Vis zit er in La Gombe voldoende. De meest opvallende bewoners zijn grote steuren die langzaam over de bodem schuiven. Langs de afgezette zone aan de noordoostkant van de plas hangt regelmatig een snoek van rond de 1.25 meter. Als je hier duikt, moet je even kijken of hij ‘thuis’ is. Verder leeft hier onder meer karper, rivierbaars, koikarper, voorn, barbeel, zoetwaterspons en wier.

Vlakbij het ponton ligt op vijftien meter diepte ook een oefenplateau. 

Niet ver hiervandaan vind je de originele stenen trap van de steengroeve die in de diepte verdwijnt. Op de treden leven veel zoetwaterkreeftjes. Het diepste gedeelte ligt op eenendertig meter diepte. Dit punt ligt vlakbij de wand langs de spoorweg, in het oostelijke deel van de plas.

Ook is er een kantine waar je na je duik nog even wat kunt eten en drinken.

 

 

Powered by iCagenda